Ocrotitorii Apusenilor

Azi, 21 octombrie, Biserica Ortodoxă Română cinsteşte amintirea Sfinţilor Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, apostoli ai Ortodoxiei în Ardeal. 

"Cuviosul Sofronie de la Cioara, s-a nascut in satul Cioara, din partile Orastiei, ca fiu al unei familii preotesti. Ucenicia in calugarie si-a facut-o in Tara Romaneasca. Reintors la Cioara, a intemeiat un schit in mijlocul codrilor, invatand pe romani calea mantuirii. Pentru ravna lui fara de Legea ortodoxa, a fost inchis in temnita de la Bobalna. Eliberat de multime, Cuviosul marturisitor a plecat in Muntii Apuseni, indemnand pe credinciosi sa tina obiceiurile stramosesti. A fost prins din nou si inchis la Abrud. Eliberat inca o data, mergea din loc in loc, tinand soboare, adica adunari, si invatand poporul: "Stricati silnica unire cu Roma, invata el, cereti episcop romanesc in Transilvania!" Iar cand a inteles ca si-a implinit chemarea, s-a retras la Manastirea Argesului, unde s-a savarsit cu pace."

Legenda spune despre Cuviosul Sofronie că a fost duhovnicul lui Horea. Istoria consemnează că el a ridicat la revoltă locuitorii Apusenilor, pentru apărarea legii strămoşeşti. Cam aşa se făcea, spre finele veacului al XVIII-lea, înainte de 1784, un miting. Cu alte cuvinte, înainte de a se ridica pentru drepturile lor, moţii au luptat pentru cele ale sufletului, pentru dreptul de a-şi păstra tradiţia... şi împotriva unei manipulări majore.

Fie el ocrotitor celor care astăzi se luptă pentru salvarea Apusenilor !

Mai multe despre sfinţii ce se prăznuiesc azi (www.crestinortodox.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu